“Légy türelmes, minden nehéz, mielőtt könnyűvé válik.” – mondhatnám ezt is a hozzám forduló pároknak. Tipikusan akkor keresnek meg  a párok, amikor már “ég a ház” és azonnal szeretnének időpontot, a változást meg tegnapelőttre. 

Nagyon meglepődnek, hogy már az időpontra is várni kell, illetve a várt változás sem egyik napról a másikra következik be, hiszen ami évek alatt romlott el, az nem javítható meg egy pár órás ülés alatt.

MIért fontos még a türelem, ha elkezdtek egy segítő folyamatot? 

A segítő folyamat, legyen szó akár mediációról, terápiáról, egyéb párkapcsolati segítésről időbe telik. A szakemberrel való munka során a párok fokozatosan fedezik fel egymás érzéseit, igényeit, és ezek alapján alakítják ki a változások irányát.

A türelem nélkülözhetetlen a mélyebb megértés miatt is. Így válik lehetővé a kapcsolat elmélyítése és ehhez időre van szükség.

Időre és türelemre van szükség a kommunikációs készségek fejlesztéséhez is. A folyamatban a párok új kommunikációs stratégiákat tanulnak és ezeket fontos gyakorolni a mindennapi életükben.

Az eddig nem működő konfliktuskezelési technikák átírása sem megy gyakorlás nélkül. A szakemberrel való munka során a párok olyan eszközöket kapnak, amelyek segítségével hatékonyabban kezelhetik a konfliktusokat. Azonban ezeknek az eszközöknek az integrálása a mindennapi életbe időt vesz igénybe, és a türelem elengedhetetlen ahhoz, hogy a párok hosszú távon sikeresen alkalmazzák azokat.

Végül, a türelem támogatja az átalakulást. A kapcsolati dinamika gyakran változik a terápia során, és a pároknak alkalmazkodniuk kell ezekhez az átalakulásokhoz. A türelem lehetővé teszi számukra, hogy elfogadják és értelmezzék ezeket a változásokat, és újrateremtsék az egészséges kapcsolat alapjait.

Kívánom, hogy tudják a párok maguknak ezt az időt és türelmet megadni, ha még megjavítani szeretnék a kapcsolatukat.