Szinte minden párkapcsolatnak – időnként vagy tartósan – része az öröm, a boldogság, a szeretet, a kedvesség, a tisztelet, a vágy és az intimitás, vagy a sérelem, a szomorúság, a csalódottság, a bánat, az agresszió és a frusztráció.

John Gottmann amerikai családterapeuta arra a határozott meggyőződésre jutott, hogy a „negatív egyenleget” mutató párok kapcsolatában tartósan fennállnak olyan jellegzetes előjelek, amelyek nagy valószínűséggel a kapcsolat megromlásához, esetlegesen szakításhoz vezethetnek. Ezeket szimbolikusan az Apokalipszis négy lovasának nevezte el.

A „négy lovas”:

Sértegetés, kritizálás, szóbeli bántás: amikor a konkrét viselkedés helyett a párod személyiségét hibáztatod, például a “nem mosogattál el” helyett azt mondod rá, hogy “lusta”. Mindig a konkrét történéssel kell foglalkozni. De fogalmazhatunk pozitívan is: “Olyan jólesett, amikor a múltkor elmosogattál”!

Megvetés, lenézés: a tisztelet elvesztése. Gúnyolódás, csúfolás álruhájában jelenik meg. Ez akkor is vészjelző tünet, ha poénosnak hangzik, amit ilyenkor mondasz. A beszólások és a kifigurázás mögött ugyanis színtiszta agresszió lapul.

Felelősségáthárítás: magyarázkodás, ellentámadás. A párodra hárítod a felelősséget, pedig az esetek 95%-ában te is benne vagy a dologban. Gondold át: Tudtam volna másként viselkedni, amivel megelőzöm az egész problémát?

Visszahúzódás, a kapcsolat megszakítása: láthatatlan falak. Éppen vitáztok vagy veszekedtek, de te elzárkózol a folytatás elől, kimész a szobából vagy pakolni kezdesz, mert ez hirtelen halaszthatatlanul sürgőssé válik. Nem szólsz hozzá vagy csak beszólogatsz, miközben ő beszél hozzád. A másik azt fogja érezni, hogy magadra hagyod a probléma megoldásával.

Olyan házasság valószínűleg nem létezik, ahol a felek ne alkalmaznák időnként a fenti taktikák valamelyikét. Ha azonban a négy lovas állandó részesévé válik a mindennapjaiknak, akkor nyolcvanszázalékos biztonsággal megjósolható, hogy a két ember útjai szétválnak – legalábbis John Gottman eredményei ezt bizonyítják. Ha pedig, állítja a pszichológus, a pár nem is hajlandó tenni a lovasok elűzéséért, kilencven százalék az esély rá, hogy a házasságuk válással végződik.

Mit tehetsz? Tegyél a közös jövőtökért:

Légy udvarias a pároddal: Ahogy telnek az évek, sokan hajlamosak olyan tiszteletlenül viselkedni a társukkal, ahogyan egy vadidegennel sem tennék. Ezzel aktívan rombolják a kapcsolatot, hiszen tisztelet nélkül meghal a szeretet.

Legyetek barátok: Ha egy kapcsolat nem épül szilárd barátságra, idővel kicsúszik alóla a talaj. Ismerd meg a párod gondolatait, vágyait, szempontjait!

Emlékeztesd magad a másik jó tulajdonságaira: Ha időről időre tudatosítod magadban, mit is szeretsz a párodban, soha nem fogsz iránta megvetést érezni.

Bocsáss meg! Ha a másik jóvá tenné, amit ellened vétett, ne utasítsd vissza!

Légy nagyvonalú: Nem érdemes fennakadni minden apróságon. Amit meg lehet oldani, oldd meg, amit nem, azzal ne gyötörd magad.

Igyekezz jó partner lenni: A harmóniát két ember jó együttműködése adja. Ne feledd: hogy milyen a kapcsolatod, az 50 százalékban rajtad múlik!