„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” (Henry Ford)

Elérni céljainkat kemény munka. Néha az is előfordul, hogy rossz napunk van vagy éppen egy olyan akadály tornyosul elénk, amivel nehéz megbirkózni, ilyenkor hajlamosak vagyunk megfutamodni és feladni álmainkat, céljainkat vagy halogatni a dolgokat. Találnunk kell valamit, ami tartja bennünk a lelkesedést, melynek segítségével tovább tudunk haladni.

Legjellemzőbb negatív hiedelmeink, amelyek eltántorítanak a célunktól és a motivációs hiányunk hátterében állhatnak:

Képesség hiánya hiedelmek: a személy úgy érzi nincsenek meg benne a cselekvés végrehajtásához szükséges képességek. (én ezt nem tudom megcsinálni)

A stratégiára vonatkozó hiedelmek: a személy úgy véli, hogy a lehetséges stratégiák úgysem vezetnek eredményre. (nem tudom, hogyan lehet megoldani)

Az erőfeszítésre vonatkozó hiedelmek: a személy úgy véli, hogy a cél elérése túl nagy erőfeszítésbe kerül, amit ő nem hajlandó megtenni. (nem ér ennyit az egész)

Tehetetlenség hiedelmek: a személy úgy véli, hogy az erőfeszítései nem hoznak eredményt a feladat nagyságához mérten. (nem is látszik, hogy dolgoztam rajta)

Mit tehetünk ez ellen, hogy képesek legyünk a céljainkat elérni? Fordítsuk át a mondatokat pozitív módon. Nézzük a konkrét példákat:

Én ezt nem tudom megcsinálni. –> Milyen képességeim, erősségeim vannak amelyek képessé tesznek a cél elérére?

Nem tudom, hogyan lehet megoldani. –> Szükségem van még új ismeretre, gyakorlásra? Még milyen útvonal jut eszembe?

Nem ér ennyit az egész. –> Miért ez az álmom? Eleget tettem már, hogy teljesüljön? Mit tehetnék még?

Nem is látszik, hogy dolgoztam rajta. –> Honnan indultam? Hol tartok most?

Gyakran tudatosítsd magadban, hogy a célodat napról-napra haladva fogod elérni. Lásd magad előtt, ahogy eléred a célodat! (milyen érzés lesz?)

További sok sikert!