Végeztem egy kis közvéleménykutatást, hogy milyen témák lehetnek érdekesek. A kapott válaszok alapján írom a következő pár posztot.

Első kérdés az volt, hogyan segíthetem coachként a gyerekeimet? Milyen használható coach-tudásom van, amely a gyereknevelésben segítség?

Meglepő lesz a válaszom első fele, a legnagyobb segítség ugyanis a saját önbizalmam erősítése volt, a saját igényeim felismerése és az, hogy megengedtem magamnak, hogy ezeket kielégítsem. Mire gondolok?

Nagyon fontos, hogy ne hagyjam magam teljesen lemerülni, legyenek olyan tevékenységeim, amelyek feltöltenek, akkor is, ha ehhez segítséget fogadok el, időt vesz el, pénzbe kerül. Ha az anya/apa képes kikapcsolódni, töltődni ezzel egyszerre mutat jó példát  a gyereknek, másrészt egy sokkal frissebb, türelmesebb szülő fog vele foglalkozni.

Az önbizalomnak is nagyon fontos szerepe van a gyereknevelésben. Ha a szülő hisz magában, optimistán tekint a jövőre, akkor képes a gyerekeknek kereteket biztosítani, nem a tökéletességet hajszolja (a gyerek sem tökéletes, hanem szerető szülőre vágyik), nem magát marcangolja, ha valamit elront, vagy időnként kiborul. Elfogadja a saját érzéseit is, képes a folyamatos változásra, fejlődésre.

Gyereknevelésben a legnagyobb segítség az értő figyelem és hallgatás alkalmazása. Amikor elfogadom a gyerek érzéseit, nem bírálom azokat, van türelmem és energiám végighallgatni és megérteni őt. Nem bántom meg őt, nem kritizálom, hanem egy-egy nehezebb helyzetben megoldást keresünk.

Írok konkrét példát is. Ha a gyerek bántani akarja a másikat, akkor nem azt kiabálom, hogy „Nem szabad bántani! Már megint miért ütötted meg?!” stb. , hanem azt: „Megértem, hogy annyira dühös vagy, hogy bántani szeretnéd, de mit tehetsz azért, hogy ezt leküzd?”

Amiben még segítség a coaching a gyerekeknél: személyiségtípus megismerése,  a gyerek szeretetnyelvének ismerete, erősségeinek megismerése, érzelmi intelligencia, önérdekérvényesítés fejlesztése, konfliktuskezelés.

Melyik téma érdekel a leginkább?