Nem, nem divattanácsokat fogok osztogatni, hanem szeretnék nektek egy nagyon hasznos módszert bemutatni, ami használható tanulásnál, problémamegoldásnál, kapcsolati problémáknál, megbeszéléseken. A Hat kalap tárgyalási- és vitamódszert Edward de Bobo fejlesztette ki. A módszer segít a gondolatainkat, érveinket bizonyos szempontok alapján csoportosítani. A vita vagy megbeszélés során képzeletben különböző színű kalapokat teszünk a fejünkre, és az állításainkat a kalap jelentésének megfelelően formáljuk meg. A kalapok jelentése:

Fehér kalap: tények – semleges és objektív. Konkrét tényekkel és adatokkal foglalkozik, mint egy számítógép.

Piros kalap: érzések, megérzések – dühöt, haragot és érzelmeket mutat. Viselőjét érzelmei, érzései és megérzései irányítják. Az ösztönös megérzés sok korábbi tapasztalaton alapul, de nem mindig helyes. A múlthoz kapcsolódó érzések gyakran félrevezetőek. A piros kalap célja a valódi érzések kifejezése, nem pedig az ítéletalkotás kikényszerítése.

Fekete kalap: ellenvetések, ellenérzések – a leggyakrabban használt kalap. Óvatosabbak és körültekintőbbek vagyunk, amikor viseljük. Ilyenkor könnyebben látjuk egy ötlet gyengeségeit, mint az előnyeit. A kritikus gondolkodást testesíti meg.

Sárga kalap: előnyök, pozitív gondolatok – napfényes és pozitív, az előnyökre összpontosít. A derűlátást, a reményt és a pozitív gondolkodást képviseli. A sárga kalapos gondolkodó arra törekszik, hogy megtalálja, milyen előnyei lehetnek egy javaslatnak, és elképzeli, miként lehetne a javaslatot a gyakorlatba átültetni.

Zöld kalap: kreativitás, új ötletek – megvalósítja a terveket. Vége a bizonytalanságnak, most már tudjuk, hogyan fogunk cselekedni.

Kék kalap: folyamat – A kontrollal, a gondolkodási folyamat szervezésével, és a többi kalap hatékony használatával foglalkozik. A gondolkodásról folytatott gondolkodást képviseli. Kék kalapban határozzuk meg a napirendet, illetve a többi kalap használatának sorrendjét, a stratégiát.

A modellben szereplő hat, más-más színű kalap feladata, hogy más szemszögből, más látásmóddal láttassa velünk az adott helyzetet vagy problémát. Így mindig csak egy nézőpontra tudunk koncentrálni, mely megkönnyíti az elemzést. Természetesen egymás után az összes kalap „felkerül a fejünkre”, de egyenként. A sorrend mindegy, vissza is lehet térni egy másik színű kalapra.