Nyári vakáció után szerintem – kicsit sarkítva – két csoportja van a szülőknek: az egyik csoport aki örül, hogy végre nem kell nonstop gyerekfelügyeletet megoldani, programokat kitalálni és már teljesen elfáradt, várja az iskolakezdést; a másik csoport pedig aggódik, szorong, mi lesz a gyerekkel az iskolában, hogyan tudja megoldani a szoros, időhöz kötött napirend mellett a különórákat, az iskola/munka után a háztartást, kikapcsolódást, egyebeket.

Azt gondolom, itt is az arany középút a célravezető. Mi az ami ebben segíthet?

Ne parázd túl a bevásárlást. Emlékszem még én is azokra a vásárlásokra, hogy a táskához menjen a tolltartó, ahhoz passzoljanak a füzetek, de még  a vignetta is. Majd még legalább 2 kör az üzletekben, mikor a szülőin lediktálják, hogy pontosan mi is az iskolai elvárás. Ehhez képest a mostani papírboltos körünk annyiból állt, hogy kb. kiszámoltuk, hogy hány és milyen füzet kell, ez mellé került még pár ceruza, toll és radír a kosárba. Soha még ilyen keveset nem fizettem!

Tervezzétek meg a napirendet legalább nagyvonalakban. Legyen egy ritmus, amihez alkalmazkodtok, de el is térhettek tőle, ha úgy alalkul, legyenek benne pihenőidőszakok is. Ne legyen minden nap percre pontosan beosztva, mert abba az egész család nagyon gyorsan beleőrül. A napi feladatokat meg oszd szét. Ki-ki életkora és képességei szerint képes a napi feladatokban részt venni(már egészen kiskorától, de sosem késő elkezdeni).

Pihenjetek! A pihent szülő sokkal rugalmasabb, elnézőbb, a pihent gyerek pedig jobban teljesít, kevesebbet beteg, könnyebben motiválható. Találjátok meg a megfelelő alvásmennyiséget és legyenek olyan programjaitok – közösen- ahol alkalmatok van feltöltődni, kikapcsolódni. (kirándulás, séta a friss levegőn, színház, közös meseolvasás kisebbekkel, stb.)

Találd meg, hogy miért stresszelsz: A gyereket félted? Az anyagiak miatt aggódsz? Nehéz elengedni a gyereket? Ha megtalálod a feszültségforrást, akkor már megoldást is kereshetsz és találhatsz.

Ha tudsz nyugodtan, nyugodtabban viselkedni akkor a gyerek is sokkal nyugodtabban, kíváncsibban várja az iskolát.

Nektek milyen iskolakezdő praktikáitok vannak?