Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél leülnél valamit tanulni, de nincs hozzá kedved? Akkor  még érdekesebb a kérdés, ha  nem is neked jut eszedbe az új ismeret elsajátításának az igénye, hanem pl. a főnök kér meg (kötelez) rá.

Nézzünk meg a leggyakoribb kifogásokat, de vigyázat, írom a cáfolatot is!

1. Sok a dolgom, a munkám, nincs rá időm. – Facebookozásra, instagram-görgetésére, tv-nézésre van? Ha csak minden második kütyüs bambulás helyett a tanulnivalóval foglalkozol, már nyertél egy csomó időt.

2. Nem szeretek egyedül/csoportban tanulni! – Akkor válaszd a csoportos/egyéni tanulást.

3. Nincs a környéken elérhető képzés/tanár, nem jó időben kezdődik az óra/tanfolyam.  – Tanulj online/skype-on. Rengeteg lehetőség van rá. Akár egyetemi kurzusok is végezhetőek ebben a formában (ingyenesen is).

4. Öreg vagyok. – Mihez? A tanulás karbantartja az agyat, új ismeretségeket köthetünk, tapasztalatokra teszünk szert, mindenképpen gazdagodunk. Mozgásra is igaz, hogy bármikor elkezdhető.

5. Majd tanulok, ha… – Szabadon behelyettesíthető – ha új munkahelyem lesz, ha lesz rá pénzem, a lakásfelújítás után, nyugdíjba megyek. Mindig van mire fogni, vannak célok amikért teszünk és vannak, amikért nem. Miért ne lehetne a tanulás is egy cél, amiért már ma megteszed az első lépést?

6. Úgysem tudom megtanulni. – Kellő szorgalommal, időráfordítással nagyon sok dolog elsajátítható. Keresd meg  motivációdat, légy szorgalmas, lelkes és adj magadnak a tanulásra időt.

7. Nincs rá pénzem.  – Nagyon sok online, ingyenes lehetőség elérhető, ezen kívül ingyenes és 2-3 kávé árába kerülő applikációkkal is lehet tanulni. Vagy mostanában pályázatos csoportok is indultak/indulnak, ahol különböző feltételek megléte esetén ingyenes a tanulás.

8. Rossz a memóriám. –  Változtass a tanulási módszereiden. Használj szókártyákat, gondolattérképet, hallgass podcasteket.

Mi maradt le a listáról?