Nyakadon a tavaszi fáradtság, munka, család, rohanó idő. Nincs már kedved, energiád semmihez?

Milyen trükkök léteznek, amivel könnyebbé lehet tenni ezt az időszakot?

1. Alvás – eléggé elcsépelt, de attól igaz. Átlagosan 7-8 óra alvás biztosítja a pihenést, de ennél kevesebbet alszik a mai ember: kb. 6-6,5 órát. Ez miatt krónikusan fáradt, csökkent az energiaszintje, dekoncentrált és ha ez még nem elég – az ilyenkor zajló hormonális folyamatok miatt – folyamatosan éhes. Ha reggel nem kitolható az ébredés ideje, érdemes este hamarabb ágyba bújni és megtalálni azt az időpontot az elalvásra, amikor pihenten ébredsz.

2. Napközbeni pihenés, felfrissülés – itt elsősorban nem a kávé, tea, energiaital jön szóba, hanem az, hogy a feladataid között hagyj időt egy kis kikapcsolódásra. Több módszer is létezik, én most kettőt írok le, de érdemes kikísérletezni mindenkinek a legmegfelelőbbet.

Pomodoro-technika: Francesco Cirillo a megalkotója, a lényege, hogy 25 percig koncentráltan csak egy feladattal (a feladattal) foglalkozol, utána pedig van 5 perc szünet (belefér 3 lájk, pisiszünet, egy pohár víz, telefonos időpontkérés. stb.) Aztán kezdősik a következő szakasz.

Más elmélet szerint (a bioritmusunk alapján) 90 perces feladatmegoldás után 20 perc pihenést érdemes beiktatni. Így a fizikai és a szellemi teljesítményed is jobban ki tudod használni.

3. Fókuszálás – számtalan bizonyíték létezik már arra, hogy a multitaskingnak leáldozott. Károsítja az egészséget, csökkenti a teljesítményt, növeli a stresszhormonok szintjét. A koncentrált munkavégzéshez, tanuláshoz fontos, hogy a feladatokat priorizáld és zárd ki a feladatvégzés közben beeső impulzusokat. Ebben segítségedre lehetnek az előző pontban leírt technikák is.

4. Rutinok kialakítása – sokan ettől halkan felsikítanak, de ettől még hasznos lehet. Vannak olyan feladatok, amiken különösebben nem kell gondolkodni, gyorsan elvégezhetőek a megszokott módon. Ilyenkor az agynak lehetősége van kikapcsolódni, nem kerül döntési helyzetbe. A döntés meghozatala, a változás energiaigényes folyamat. Ha a változást úgy építed be az életedbe, hogy apró lépésekre bontod és úgy haladsz, kevésbé kimerítő és ha rutinként tudod működtetni, akkor képes vagy egy kis energiamegtakarításra is.

Próbáld ki a tippeket, neked melyik vált be?