Tinédzsernek lenni nem könnyű. A felnőttkor és a gyermekkor közötti idő változásokkal teli – mind fizikai, mind érzelmi szinten. A hormonok tombolásakor a kamaszoknak gyakran nehéz társadalmi szinten elfogadottan viselkedni. Mérsékelt dühkitörések, duzzogás, a szülők figyelmen kívül hagyása – mindez szokásos tiniviselkedés. A legtöbb tinédzser úgy érzi, hogy mások nem értik meg őket. De  ezt mindannyian átéljük/átéltük. Értjük!

A kamaszok felkészítése erre az időszakra elősegítheti, hogy jobban tudja kezelni ezeket a heves  hangulatingadozásokat.

A konfliktuskezelési készségeket minden tizenévesnek meg kell(ene) tanulnia. Szülőként is lehetsz a tanítója.

Miért fordulnak elő elő konfliktusok? A konfliktus az élet része. Nem számít, mennyire szeretnéd megvédeni a gyermeked tőle, ahogy egyre nagyobb lesz, fontos, hogy szembe tudjon nézni a konfliktusaival. Konfliktusok lehetnek a családon belül, testvérekkel és szülőkkel, barátokkal és általában a társadalommal.

Egyik legfontosabb dolog, amit szülőként átadhatunk, hogy a konfliktus, a vita nem negatív dolog. Lehet konstruktív,  pozitív változásokhoz vezethet.

Mi történik, ha egy kamasz nem képes a konfliktusait -jól- kezelni?  Otthon a megoldatlan konfliktusok feszült séget okoznak a kapcsolatban; otthonán kívül megszakadt barátságokhoz, akár bántalmazáshoz, erőszakhoz vezethetnek.

Miket érdemes megtanítani a gyerekeknek konfliktuskezelés témában?

  1. Konfliktusok vannak. Ha úgy teszünk, mintha nem lenne, az nem megoldás.
  2. Fejezze ki az érzelmeit, ne fojtsa el magában. Attól nem lesz könnyebb.
  3. Ne tegye személyessé a konfliktust. A problémát oldja meg, ne a másik személyt bírálja.
  4. Legyen tisztelettudó. Figyeljen a másikra. Tanulja meg meghallgatni a másik felet.
  5. Legyen magabiztos. (ne passzív, vagy agresszív) A magabiztosság azt jelenti, hogy képes a véleményéért kiállni és azt magabiztosan és nyugodtan elmondani.
  6. Tanuljon meg tárgyalni. Tudjon érvelni, indokolni, a másik fél érveire reagálni. A tárgyalás olyan készség, amely hosszú távon segíti majd őt.
  7. A jelenben vitázzon, ne a múlt sérelmeit húzza elő.
  8. Ne halogassa a problémamegoldást. Jó eséllyel, csak egyre nagyobbra dagad(na) így. Beszélje meg, keresse a megoldási lehetőségeket. Az is rendben van, ha időt kér a megoldáshoz, de ez ne legyen túl hosszú időtartam.
  9. Legyen megértő. Próbálja meg magát a másik ember helyébe képzelni. Ne védekezzen.
  10. Tudjon elnézést kérni. Ha téved, fogadja el.  Nemes gesztus kimondani a másiknak, hogy: sajnálom.

Az előbb felsorolt tippek nemcsak kamaszkorban segítenek, hanem a későbbiekben is. Ha fogytán a türelmünk a tini gyerekünk mellett, álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy nagy levegőt és emlékezzünk arra, hogy mi is átéltük ezt. Szülőként álljunk mellettük, legyünk jelen, tudjunk arról, hogy mi történik velük/bennük – mindezt úgy, hogy mi is tiszteletben tartjuk az ő magánéletüket.