Mindig azt nézed mi nem megy? Mi lenne, ha arra koncentrálnál, ami az erősséged? Az erősségeid segítségével teljesedj ki, ahol meg hiányaid vannak, gyakorolj, fejlődj.(olvasd végig, tippek is lesznek)

Howard Gardner nevéhez fűződik a többszörös intelligencia elmélete. A Harvard Egyetem pszichológia- és pedagógiaprofesszora szerint valójában nem egy, hanem nyolc, egymástól jól elkülöníthető intelligencia létezik.
Ezek:

1. Nyelvi – verbális: iskolában könnyen mérhető, a beszéd, írás, olvasás és a kommunikáció is ide tartozik. A népesség jelentős része ezeket megtanulja, így eléggé általánosnak mondható. Mesék és történetek közös mesélésével fejleszthető, hiszen figyelni kell a szereplőkre, a részletekre, előzményekre, következményekre.

2. Matematikai – logikai: szintén iskolában mért, számok és műveletek, minták felismerése, csoportosítás, általánosítás is idetartoznak. Fejleszthető rejtvények megoldásával, találós kérdésekkel, krimiben az elkövető kitalálásával.

3. Képi – térbeli: a térben való tájékozódás és észlelés képessége, ami magában foglalja a belső képalkotás, a grafikus ábrázolás, illetve a térképen, táblázatokban való eligazodás készségét. Ha fejlesztenéd: képzelj el nagyon részletesen valamit és próbáld minél részletesebben leírni valakinek.

4. Testi – mozgásos: mozgáskoordinációt, erőt, hajlékonyságot, gyorsaságot és egyensúlyérzéket, valamint a kéz ügyességét jelenti (gondolj arra is, amikor az ujjaidon számolsz). Fejleszd szórakoztató módon, pl. tánccal!

5. Zenei: a ritmus, a hangmagasság, a dallam és a harmónia észlelésének, megkülönböztetésének, valamint a zenei alkotásnak és előadásnak a képessége. Fejlesztése: énekelj, zenélj.

6. Természeti: segít, ha a növény-és állatvilág résztvevőit, jelenségeit, vagy az időjárást és természeti jelenségeket vizsgáljuk. A természetben tett kirándulások, megfigyelések, növények vagy állatok egyes fajainak összehasonlítása, azonosítása élvezetes módja a fejlesztésnek.

7. Személyes – önismereti: saját képességeink , vágyaink, korlátaink ismerete, és ezen ismeretek birtokában meghozott döntéseink adnak visszajelzést erről a területről. Saját magunk elfogadása sokat segít a döntési helyzetekben is. Önismeretünk folyamatosan fejleszthető az életünk során.

8. Társas: más emberek érzéseinek, érzelmeinek, szándékának, a megértését jelöli. Ide tartozik a mások metakommunikatív jelzéseinek a megfelelő értelmezése, felismerése, az ezekre adott megfelelő reakció, illetve a konfliktuskezelés és az együttműködés készsége. Más emberekkel való együttműködés közben, családban, baráti kapcsolatokban fejleszthető.