avagy segítség, halogató vagyok!

Vannak olyan emberek, akik mindent időben (akár idő előtt) elvégeznek, vannak olyan emberek akik mindent „majd holnap!” tesznek meg. Ez az „Ej, ráérünk arra még!” gondolkodásmód ezeket az embereket gyakran sodorja kellemetlen, stresszes helyzetekbe.

Legegyszerűbben felismerhető a halogatás, amikor egy feladatnak neki sem kezdünk és/vagy helyette valami fontosnak látszó tevékenységet végzünk (amire igazából semmi szükség nincs). Másik ismerős helyzet lehet, amikor várjuk a feladat elvégzéséhez szükséges hangulatot, a tökéletes időpontot, a legjobb megoldást. Általában ezek soha nem érkeznek meg.

Az önismeret szempontjából fontos, hogy végiggondoljuk milyen feladatokat halogatunk? Hogyan próbáljuk ezeket megúszni? Mit csinálunk a feladatok elvégzése helyett? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, akkor már változtatni is könnyebb lesz.

1. Kellemetlen feladatunk van.

Mi segíthet? Ha elkerülhetetlen és nem átruházható másnak, akkor bizony érdemes rögtön nekiállni!

Képzeljük el a következményeit a halogatásnak, milyen negatív dolgok történhetnek.

Jutalmazzuk meg magunkat, ha elvégeztük a feladatot!

2. Tartunk a kudarctól.

Mi segíthet? A kevésbé perfekcionista hozzáállás. Nem tudunk az életünk minden területén mindig tökéleteset alkotni. Az elég jó szint elérésére érdemes törekedni.

Tervezzük meg a megoldás lépéseit, ne bonyolítsuk túl a feladatot.

Ha kevés az információnk, tájékozódjunk, kérjünk segítséget.

3. Fáradtak vagyunk. Túlvállaltuk magunkat.

Mi segíthet? Pihenés, alvás, kikapcsolódás. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a hatékonyságunk is csökken. Pihentebben, illetve kikapcsolódás után rövidebb idő alatt végezhetünk egy-egy feladattal.

A feladatainkat tervezzük meg, priorizáljuk. Kezdjük azzal, amivel a legnagyobb eredményt, hatást tudjuk elérni.

Bátran mondjunk nemet az újabb feladatokra.

4. Hiányzik az inspiráció.

Mi segíthet? Az önismeret, hogy mivel vagyunk magunkat egy-egy helyzetben motiválni.

Jusson eszünkbe a távolabbi cél, amiért ezzel a feladattal dolgozunk. Ez is egy lépés, ami közelebb visz az eléréséhez.

5. Multitasking.

Mi segíthet? Ha a feladatokat nem párhuzamosan, mindenbe belekezdve, kapkodva, megosztott figyelemmel végezzük, hanem egyiket a másik után. Közben ügyelve, hogy a social media, felugró e-mailek ne zavarjanak.

+1

Sokat segíthet a halogatással való közdelemben az is, ha megváltoztatjuk a mondatainkat: „Ma ezt és ezt kellene megcsinálnom.” Helyette: „Ma megcsinálom.” Ugye mennyivel jobban hangzik? Jó munkát!