Melyek a legnagyobb karácsonyi stresszforrásaink:

1. Az ajándékozás? Kinek? Mit? Milyen értékben? Egyáltalán örülni fog neki? Vagy pénzkidobás? Lehet róla beszélni? Szervezhetünk helyette közös programot?

2. Sütés-főzés? Lehet a menün egyszerűsíteni? Rendelni? Mindenki hoz magával egyfélét?

3. Látogatások: hagyományok tisztelete? Vagy legalább ilyenkor találkozzunk? Mennyi időre? Megyünk? Jönnek?

4. Maximalizmus: élvezed és azért csinálod, vagy azért mert a tökéletes a minimumszint? Biztos, hogy bele kell szakadni? Ad még örömöt?

Félsz attól, hogy az anyósod idén megint megsértődik? Nem találod ki, hogy milyen ajándéknak örülnek? Összeveszel a férjeddel a karácsonyfa méretén? Vagy egyedül vagy és félsz, hogy karácsonykor is magányos leszel? Nem tudod, hogyan készülsz el mindennel Szentestéig? Varázslatos a várakozás időszaka, vagy inkább stresszes? Állj meg egy pillanatra, ne pánikolj! Egy nagy levegő …… és olvass tovább!

Gondold végig:

– Számodra mi a fontos a karácsonyban? Neked mi kell ahhoz, hogy jó, békés, meghitt ünneped legyen?
– Ezért mit tudsz tenni? Kiket tudsz bevonni a tervezésbe, megvalósításba?
– Milyen kellemes emlékeid kötődnek ehhez az időszakhoz? Meséld el ezeket a családodnak, barátaidnak is. Ezeket hogyan tudod most becsempészni?
– Mik azok a dolgok amiket mindenképpen szeretnél karácsonykor? (forralt bor, társasozás, nagy séták, kuckózás közben filmnézés …) Találd meg ezek idejét!
– Mik azok a dolgok amiket mindenképpen elkerülnél? (főzés 20 emberre, napokon át tartó vásárlás, sok utazás, családi viták) Bátran mondj nemet ezekre, tedd az ünnepet egyszerűbbé, természetesebbé!
– Alakítsd ki a saját szokásaidat! Ha eddig nem volt merszed, kezdd el idén.