tippek a mindennapi örömökért

Manapság a házasságok több mint fele válással végződik és ebben a statisztikában az együttélő párok statisztikája nem is jelenik meg. Mit lehet azért tenni, hogy a te kapcsolatod ne így végződjön, hanem ahogy eltervezted holtomiglan-holtodiglan tartson és jól is érezzétek magatokat egymással?

A titok a napi dolgokban rejlik, tegyetek magatokért és a másikért, meg a kapcsolatotokért minden nap. Gondold át: az autót is szervizelteted, ápolod hogy sokáig működjön; a  házadat takarítod, festeted, szigetelteted stb., miért pont a kapcsolatoddal ne foglalkoznál?

Engedd el a fantáziád nyugodtan és próbáld ki az ötleteidet, ha pedig kifogytál, íme pár tanács:

1. Beszélgessetek! Mindennap. Figyeljetek oda közben egymásra, érdeklődjetek, legyetek kíváncsiak. Fontosak a napi történések is, de érdemes tervezgetni, álmodozni, felidézni a múltbeli kedves pillanatokat is, nemcsak a bevásárlólistát egyeztetni.

2. Fejezzétek ki egymás felé a szereteteteket! Ehhez nem árt, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét. Ezen kívül amikor találkoztok, legyen puszi, ölelés, mondjátok a másiknak, hogy szeretitek. Az intimitás is része egy párkapcsolatnak, ne hagyjátok eltűnni a vágyat.

3. Legyen saját és közös időtöltésetek is. Fontos egy kapcsolatban is az énidő, az egyéni szabadság, amikor mindenki olyat csinál, amit ő szeret (utána milyen jó elmesélni a párunknak az élményt – lásd 1. pont), de legyen mi-időtök is, amikor az átélt élmény is közös.

4. Tiszteljétek, becsüljétek egymást. Ismerjétek és fogadjátok el egymás értékrendjét, ne akarjátok a másikat megváltoztatni. Érdemes felidézni, hogy amikor megszerettétek egymást, ezek a tulajdonságok már akkor is ott voltak és akkor nagyon vonzónak tűntek.

5. Támogassátok egymást a nehezebb helyzetekben, életszakaszokban.  Sokkal könnyebb átvészelni párban, mint egyedül és a későbbiekben lehet egy-egy nehézség leküzdésekor szerzett tapasztalatokra erőforrásként tekinteni. Egy nehézségben ne szabadulni akarjatok egymástól, próbáljátok a kapcsolatot helyreállítani (és akár szakember segítségét kérni).