Igen, lehet az ember boldog akkor is, ha stressz van az életében és a stresszmentes élet magában nem garancia a boldogságra.

Friss kutatások bizonyítják, hogy a stresszre tekinthetünk erőforrásként – így a jótékony hatásait is élvezhetjük, míg ha rettegünk tőle – akkor valóban ártalmas az egészségre.

Erről  beszél TED-videójában Kelly McGonigal egészségpszichológus és boldogságkutató, a magyarul is megjelent A stressz napos oldala című könyv szerzője.

https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend
 

Hogyan barátkozzunk meg a stresszel?

Első lépés annak a gondolatnak az átkeretezése, hogy a stressz káros. Tekintsünk úgy a stresszre, hogy a szapora pulzus, a lábremegés a szervezetünk támogató reakciója, hogy az adott helyzetben képesek legyünk – sikerrel – helytállni. Próbáljuk ki vizsgahelyzetben, feleléskor, állásinterjún, prezentáción. Bátorítsuk a környezetünket is a szemléletváltásra.

Nézzünk egy konkrét gyakorlatot is:

Gondolj egy olyan stresszes helyzetre, amikor sikerrel megküzdöttél. Írd le a tapasztalatodat, az érzéseket és hogy milyen képességeidet használtad. Mit tanultál ebben a helyzetben magadról, az érzéseidről, gondolataidról? Majd gondold tovább az aktuális stresszhelyzetedben hogy lesz ez a tudás, ismeret a segítségedre?