Tedd a tanulást sikeressé!

Az élethosszig tartó tanulás nagy jelentőségű az életünkben. A tanulás, ismereteink bővítése, saját magunk képzése nem ér véget sem az első szakma, sem az első diploma megszerzésével. Ahhoz, hogy a modern – folyamatosan változó és fejlődő – munkaerőpiacokon hasznosítható, versenyképes tudással rendelkezzünk, folyamatosan fejlesztenünk kell képességeinket és bővítenünk kell ismereteinket.

A képzéseket ma már nem lehet csak formális keretek között elképzelni, nagy szerepe van az önfejlesztésnek, a mindennapi életben felcsipegetett ismereteknek is.

Hogyan tehetjük mindezt sikeresebbé?

1. Építs a már meglévő tanulási tapasztalataidra, de ha szükséges változtasd olyanra, ami a mostani élethelyzetedben is megfelel. Például ha a hallás utáni tanulást részesíted előnyben, akkor diktafonra mondhatod a tanulnivalót és a napi közlekedés/házi munka végzése közben hallgathatod. Vagy ha kedvenced a jegyzetelés használj post-iteket, írj rájuk kulcsszavakat. Ha párban könnyebb – keress egy tanulótársat stb.

2. Építs az erősségeidre. Érdemes egy erősség-gyengeség listát írni és végiggondolni, hogyan kapcsolható a tanulás az erősségekhez. Például ha szeretsz rajzolni, akkor érdemes lehet kipróbálni a gondolattérképekkel tanulást.

3. A céljaid (ajánlott a SMART – cél) legyenek konkrétak, mérhetőek, motiválóak, reálisak és szabj hozzá határidőt. Bontsd jól körülhatárolt lépésekre, és tartsd magad hozzájuk.

„Károly azt tervezi, hogy 2018 végén középfokú nyelvvizsgát tesz, heti 2 nyelvórát vesz és 4 órát otthon készül, emelett új szavakat olasz netes napilapok rendszeres olvasásával tanul. Károly okos. Légy olyan, mint Károly!”

(még több cikk nyelvi coaching témában)

4. Tedd alkalmassá az időbeosztásod a rendszeres tanulásra. Keresd meg az időbeosztásodban azokat a holtidőket ahova érdemes beilleszteni a tanulási időt.  (pl. napi 1 óra céltalan fb-böngészés, tv nézés helyett)

5. Higgy és bízz magadban, hogy képes vagy az új ismeretek elsajátítására. Csitítsd el a hangot, ami folyamatosan azt duruzsolja, hogy „úgysem vagyok rá képes”, „nekem ez nehéz”, „soha nem fogom megtanulni”. Cseréljük le ezeket a gondolatokat pozitívra: „képes vagyok rá”, „ez könnyű”, „napról-napra többet tudok már”.

Ha úgy érzed, végérvényesen elakadtál, mihamarabb keress egy coach-ot, mint én!