… de pont egy kutyától?

Bármilyen meglepő, de igen. A kutyák még rengeteg olyan dolgot tudnak, amit mi már elfelejtettünk.
Mit tanulhatunk? (a képen az én tanítóm: Albert)

1. A mának élni! – Nem gondolni a múltra, nem aggódni a jövőn, élvezni amit csinálsz.

2. Koncentrálni. – Látod magad előtt a képet, hogy eszel, a kutya meg bűvöli a falatot, hátha lepottyan. Nem foglalkozik semmi mással, félre sem néz, csak a tömény figyelem látszódik rajta. Mennyivel könnyebben és gyorsabban végzünk mi is egy feladattal, ha csak arra figyelünk és csak azzal foglalkozunk. Nem számít a beeső e-mail, a friss posztok a közösségi oldalakon, a legújabb pletyka a kollegáról.

3. Napirendet kialakítani. – A kutya kb. azonos időben alszik el, ébred reggel, vacsoraidő előtt 5 perccel már a tányérjánál sündörög, mielőtt hazaérsz a munkából már vár az ajtóban. A biológiai óránkra hallgatva, kevésbé fáradunk el, kipihentebbek leszünk mi is.

4. Sportolni. – Legalább sétálj mindennap. Friss levegőn vagy, mozogsz, segít elaludni, fogyni, kikapcsolódni.

5. Kíváncsinak lenni. – Főleg séta közben, de akár a lakásban is, mindig mindent meg kell szagolni, nézni. Ha kíváncsisággal fordulsz a világ dolgai vagy éppen egy másik ember felé, nagyon sok új dolgot tudsz elsajátítani és sok új információhoz juthatsz.

6. Szórakozni, játszani. – Az önfeledt játéknak igazán semmi célja nincs, “csak”, hogy jól érezd magad. Merd magad elengedni, nevess, bolondozz, élvezd a játékot.

7. Érzelmeinket kimutatni. – Látod magad előtt azt az őszinte örömöt, szeretetet amivel a kutyád fogad, akár 5 perc különlét után is. Ugye milyen jó érzés? Te kinek mutatod ki ilyen őszintén a szereteted? Neked mutatja valaki? Ha kifejezed az érzelmeidet a másik felé, sokkal kiegyensúlyozottabb, erősebb lehet a kapcsolatotok.

8. Barátkozni. – Ne csak a kutyát tekintsd a barátodnak, hanem ugyanezzel a nyitottsággal, elfogadással fordulj mások felé is.

9. Pihenni. – Amikor módja van egy kutyának, alszik, fekszik a párnáján. Nem azt várja folyamatosan, hogy mikor ugathat meg valakit. Ha van időd pihenj és ne azon gondolkodj, hogy vajon mit kell(ene) még megcsinálnod.